B - BROKUŁ
To zielone warzywo z rodziny krzyżowych jest coraz chętniej przez nas konsumowane – i słusznie! To starszy brat kalafiora i bardziej od niego wartościowy. Brokuł uprawiany był już 2 tysiące lat temu w rejonach Morza Śródziemnego, a szczególnie upodobali go sobie mieszkańcy Imperium Rzymskiego ceniąc jego dekoracyjność na bogato zastawionych stołach oraz przypisując mu specjalne, zdrowotne walory. Włoscy osadnicy przenieśli brokuł do innych państw Europy w XVIII wieku, a na kontynent amerykański dotarł wraz z emigrantami dopiero w początkach XX wieku. Współcześnie jest uprawiany i konsumowany na szeroką skalę na całym świecie. Polubiliśmy brokuł za jego smak także w Polsce, tym bardziej, że coraz więcej wiemy o jego walorach odżywczych i prozdrowotnych. To smaczne warzywo zawiera jedynie 31 kcal w 100 g produktu, a więc doskonale sprawdza się w zdrowych dietach – także w czasie odchudzania. Zawiera białko roślinne, błonnik oraz sporą ilość witamin – głównie C, A, E, K, beta- karotenu, folianów i soli mineralnych – magnezu, potasu, wapnia i fosforu. To także źródło cennego sulforafanu chroniącego organizm przed chorobami nowotworowymi oraz karotenoidów – luteiny i zeaksantyny korzystnie wpływających na oczy.
Kupując brokuł zwracajmy uwagę na jego świeżość, bo niestety hipermarkety często sprzedają warzywa słabej jakości. Różyczki brokuł muszą być ciemno-zielone, bez zażółceń, zaczernień, a łodygi jasne, lekko wilgotne. Najzdrowsze są brokuły gotowane na parze, bo zachowują najwięcej wartości. Zbyt długie gotowanie w wodzie niszczy witaminy, a także prozdrowotny sulforafan. Zielone różyczki wrzucamy główkami do góry na lekko osolony wrzątek (nawet lepiej blanszować je w temperaturze poniżej 100 stopni C) na zaledwie kilka minut. Tak ugotowany brokuł jest idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, zapiekanek, tart i sałatek. Przygotowując krem brokułowy można gotować go ciut dłużej, aby części łodyg stały się bardziej miękkie. Brokuł polubią dorośli i dzieci jeżeli zaproponuje się im odpowiednią formę podania. Osoby, które obserwują wzdęcia po spożyciu brokuł powinny dodawać do niego przyprawy – np. imbir, kurkumę lub kminek, dzięki czemu proces trawienia będzie lepszy i znikną przykre dolegliwości. W sezonie polecany jest brokuł świeży, a przez cały rok równie wartościowy jest mrożony.