Strona Ekoporadnia.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli ciasteczka! To są jedyne ciasteczka, które nie mają kalorii, więc tym razem nie musisz ich ograniczać!

Jeśli wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek, zostaną one zapisane w pamięci Twojej przeglądarki.

W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony, ale gratulujemy wytrwałości w trzymaniu diety! 

 

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


605 341 491
gabinet@ekoporadnia.pl

Facebook

JAJKO - Pokarm doskonały!
Kiedy jak kiedy, ale chyba najbardziej przed Wielkanocą warto napisać parę słów o jajku - pokarmie niemal doskonałym. Mamy już za sobą okres złej passy dla jajka, które niesłusznie było obwiniane przyczynianiem się do rozwoju zmian miażdżycowych. Dziś już wiemy, że egzogenny cholesterol obecny w jajku nie działa niekorzystnie na metabolizm lipidów - wręcz przeciwnie - powoduje, że nasza wątroba syntetyzuje mniej "złego" cholesterolu. Czyli, wykluczając osoby uczulone na białko jajka oraz przypadki genetycznych zaburzeń metabolizmu lipidów, możemy bez obaw jeść jajka codziennie. Według badaczy, najzdrowsze są ugotowane na miękko - czyli ze ściętym jedynie białkiem, bo w takiej formie jajka nic nie tracą ze swoich cennych właściwości. A jakie są te wyjątkowe właściwości jajka? Otóż jest to wzorcowe źródło aminokwasów egzogennych, łatwo strawnych lipidów, wszystkich ważnych składników mineralnych i witamin. Właściwie brakuje tam jedynie witaminy C. To są podstawowe, jakże ważne składniki, a zagłębiając się dalej w chemiczną strukturę i właściwości poszczególnych związków trzeba podkreślić, że jajka nie tylko żywią, ale też leczą. Między innymi do takich wniosków dochodzą polscy naukowcy z Wrocławia, którzy mają na swoim koncie wiele prac odkrywających fascynujący skład jajek. Ich zdaniem jajka są wyposażone we wszystkie składniki niezbędne do stworzenia i ochrony życia. Jednym z takich odkryć jest wyodrębnienie z żółtka nowego kompleksu białkowego dającego nadzieję na postęp w leczeniu neurodegeneracyjnych chorób - w tym choroby Alzheimera. Zwierzęta karmione tym białkiem miały ponadto zwiększoną pobudliwość seksualną, co także zrodziło pomysł na inne lecznicze wykorzystanie tych skarbów z jajek. Inną substancją będącą przedmiotem szczegółowych badań jest tzw. superlecytyna czyli jeden ze związków fosfolipidowych, który ma niezwykłe właściwości lecznicze: obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój miażdżycy, korzystnie wpływa na nastrój, łagodzi lęki oraz zmniejsza niekorzystne skutki narażenia na stres. Trzeba jednak dodać, że zwiększone stężenie tych cennych substancji w żółtku jaja kurzego uzyskuje się eksperymentalnie dzięki specjalnemu karmieniu kur paszą z dodatkiem m.in. świeżo tłoczonego oleju rzepakowego, siemienia lnianego i alg morskich. Dzięki temu powstały jajka o składzie jeszcze bogatszym, ale my takich nie otrzymamy do konsumpcji. Nie są one smaczne, ale stanowią niesamowite źródło wyjątkowych związków mogących służyć do produkcji leków. To jeszcze długa droga, ale nadzieje na skuteczniejsze leczenie wielu chorób zostały rozbudzone. Opisując skarby zawarte w żółtku nie sposób pominąć unikalnego składnika białka - cystatyny, która ma ogromny potencjał leczniczy - zwalcza bakterie, wirusy, grzyby, a nawet jak, udowadniają polscy naukowcy, może być zastosowana w terapii nowotworów! Potwierdziły to już badania na ludzkich i mysich liniach nowotworowych - to wielki sukces! Także skorupki jajek mogą posłużyć jako materiał do produkcji preparatów - mogą bowiem być zastosowane w profilaktyce osteoporozy.
O jajkach można by pisać długo i ciekawie, ale zamiast o nich pisać, trzeba je po prostu jeść. Oczywiście najlepiej te ekologiczne, które zniosły kury szczęśliwe - biegające po podwórku i odżywiające się zdrową paszą. A dzieląc się wielkanocnym jajeczkiem pomyślmy o tym, że to pokarm doskonały. Na zdrowie!



DOBRY PRZEPIS
Jajka, po prostu jedzmy jajka!