Strona Ekoporadnia.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli ciasteczka! To są jedyne ciasteczka, które nie mają kalorii, więc tym razem nie musisz ich ograniczać!

Jeśli wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek, zostaną one zapisane w pamięci Twojej przeglądarki.

W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony, ale gratulujemy wytrwałości w trzymaniu diety! 

 

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


605 341 491
gabinet@ekoporadnia.pl

Facebook

     Nad dietami dla naszych mistrzów sportu pracują całe sztaby specjalistów od dietetyki pilnie strzegąc tajemnic tych programów żywieniowych, bo mają one ogromny wpływ na uzyskiwane wyniki. Słynny banan i bułka Adama Małysza zjadany tuż przed startem to już historyczny symbol przekonujący nas jak w walce o zwycięstwo ważna jest odpowiednio ułożona dieta. Teraz mamy w Polsce szał na bieganie i wiele młodych osób uczestniczy w maratonach czy krótszych biegach. Popularne są też różnego rodzaju triatlony oraz inne wyścigi kolarskie, które wymuszają na ich uczestnikach wielotygodniowe, ciężkie przygotowania. Ważne jest ułożenie programu treningów, ale w ślad za tym musi iść odpowiedni program żywieniowy. Niestety wielu sportowców-amatorów bagatelizuje ten aspekt i bazując na małej wiedzy z zakresu dietetyki wyrządza sobie ogromną krzywdę. W powszechnym przekonaniu utarło się bowiem stwierdzenie, że sportowiec w swojej diecie musi mieć przede wszystkim dużo białka. Nie jest to zgodne z prawdą, bo ogromny wysiłek fizyczny przede wszystkim zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany. Dieta sportowca musi być idealnie dopasowana do konkretnej osoby uwzględniając rodzaj dyscypliny sportowej, intensywność treningów, terminy ważnych startów w zawodach oraz indywidualne cechy metabolizmu sportowca.

   Każdy sportowiec dzięki zastosowaniu się do ułożonego przez dietetyka specjalnego programu żywieniowego zredukuje ryzyko kontuzji. Będzie też dobrze przygotowany do osiągania najlepszych wyników, a także zapewni swojemu organizmowi szybką regenerację po zawodach.


 

DOBRY PRZEPIS

Produkty zalecane przed treningiem i zawodami

 

Na wydolność, siłę i wytrzymałość sportowca w czasie treningu lub zawodów wpływa rodzaj posiłku, jego ilość i pora spożycia. Chodzi o to, aby zgromadzić jak największą ilość glikogenu. Pełen posiłek powinien być zaplanowany na 3-4 godziny przed startem, a jego skład to głównie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Oto przykłady:
- duszony kurczak z warzywami
- spaghetti z lekkim sosem pomidorowym, serem i warzywami
- kurczak z ryżem i sałatką
- kanapka/tortilla z rybą lub kurczakiem + sałatka
- płatki owsiane lub jaglane z mlekiem lub jogurtem i owocami
Dodatkową przekąskę węglowodanową poleca się na godzinę przed startem:
- suszone owoce – morele, rodzynki lub daktyle
- jogurt lub koktajl mleczny
- batonik odżywczy
- rozcieńczony sok owocowy